במהלך העשורים האחרונים, שנתיים לפני ריעוק האימפריה, צץ ספר זה – "סובייט דמוקרטיה" של פאט סלון. סלון, כלומר מרק היעזון למד, הניהר את כתיבתו בדיוק ובסרטון, סקרן את המערכת הדמוקרטית במערב כדי להבין את מודוס אירגון החבר הרע שמאוחדים למערב.
תוכן עניינים
- תחילת ההתמקדות במדיניות הדמוקרטית של פט סלון
- השוואה בין דמוקרטיה סוצייטית לדמוקרטיות אחרות
- נקודות חוזק וחולשה במודל הדמוקרטי של פט סלון
- ההשלכות של הדמוקרטיה הסוצייטית על האזרחים
- התיאוריה שעומדת מאחורי שיטת הדמוקרטיה לפי פט סלון
- ההמלצות החשובות ביותר מתוך הספר "סוצייט דמוקרסיה"
- קריטיקה והצעות לשיפור המודל הסוצייטי הדמוקרטי
- השוואת המציאות הפוליטית לתיאוריית הדמוקרטיה של פט סלון
- הרעיונות המרכזיים במטרה להבין את מודל הדמוקרטיה הסוצייטי
- השפעת ההקשר ההיסטורי על יישום הדמוקרטיה הסוצייטית
- הפונקציה של העיתונאות בממשל הדמוקרטי על פי פט סלון
- שאלות ותשובות
- נקודות מרכזיות
תחילת ההתמקדות במדיניות הדמוקרטית של פט סלון
פט סלון היה פומביית ראשון החל לעורר עייפות לגבי מדיניות הדמוקרטיה שלו. תחושת השלטון הרוסי שפורצת בשדרוג הפותח הקטן שלו פוטנציאלית גורלי שיהיה יותר משני סוגי הידעין חברתי ההפושע במדריכים משומעים, ביחד עם מחסני הרתקן, בפרויקט של המוצר. אמור לשוחרר אותו.
סלון מייצג המצב האמיתי באורך מיידי, הדריכת. לחפים למעשה רעש והרעלה. ודאי שתהיה חריפה למדי, הכוחות הפילוסופיים המוסכמים מודרכת, جامد جدا ומבודדת בעברית שאיפה לעתיד בחשיבה שלעומתם מראצה האישי חיוניים קרות מאלו וחביבים חשבן ומדע. ומצפון. וכאמור, פט סלון זהה עם דמוקרטיה.
השוואה בין דמוקרטיה סוצייטית לדמוקרטיות אחרות
כאשר משווים בין דמוקרטיה סוצייטית לדמוקרטיות אחרות, ישנם כמה אספקטים מרכזיים שיש להבחין בהם:
- פרטיות הבחירות: בדמוקרטיה סוצייטית, הבחירות נבחרות על ידי קומיטה של ציבור רחב ולא על ידי האוכלוסייה הכוללת של המדינה.
- חירות אזרחית: בדמוקרטיה סוצייטית, החירות האזרחית מוגבלת, וישנם הרבה מגבלות על פעילות האזרחים בחברה.
השוואה | דמוקרטיה סוצייטית | דמוקרטיות אחרות |
---|---|---|
פרטיות הבחירות | נבחרות על ידי קומיטה ציבורית | נבחרות ישירות על ידי האוכלוסייה |
חירות אזרחית | מוגבלת ומותנית | מובילה לחירות פוליטית מושלמת |
נקודות חוזק וחולשה במודל הדמוקרטי של פט סלון
במודל הדמוקרטי של פט סלון ישנם נקודות חוזק וחולשה. אחת מהיתרונות הבולטים של המודל הזה הוא שתי הפעולות השוות והשקולות, שמאפשרות לכל אחד להביע את דעתו בחופשיות. בנוסף, זכות המתן מוגבלת לסופרים ולמועמדים שיכולה להגביל את השלטון של הפוליטיקאים ולמנוע עימותיות מקטן ועד גדול.
בתוך כל יתרונות המודל, ישנם חולשות שעשויות לחסום את התהליך הדמוקרטי. למשל, במהלך הקריאה לאיות המאמרים, בתאריכים מסוימים אפשר יהיה לשפוט על כל התוכן
ההשלכות של הדמוקרטיה הסוצייטית על האזרחים
השלכות כלכליות: במערכת הדמוקרטיה הסוצייטית, הביטחון הכלכלי של האזרחים תלוי בהחלטות הממשלה הסוצייטית. האזרחים אינם מקבלים את הזכות לבחור את שיטתם הכלכלית ונאלצים להיכנע להוראות הממשלה בנוגע לכיצד יתנהל הכלכלה ואיזה שירותים יהיו זמינים עבורם.
השלכות חברתיות: הסוציוטים נאבקים בחופש הביטוי ובחופש הדת בצל העיניים. הממשלה יכולה לכבות את כל דעה או פעילות חברתית שהיא רואה כמיידית ולא ברוחה. מהגירה ההן חונקים האזרחים, ולאזרחים ״מבוקשים״ שפעלו נגד הממשלה מנתקים ביקורת ושאיפתם לשינוי תכליתי שבורטות.
התיאוריה שעומדת מאחורי שיטת הדמוקרטיה לפי פט סלון
מציעה תפיסה מעניינת של המערכת הדמוקרטית של הברית הממוחשבת. סלון טוען כי הדמוקרטיה הממוחשבת נבנית ביסודה על שתי רעיונות מרכזיים: הרעיון של החלטה רובית והרעיון של שוויון. לפי סלון, רק כאשר יש לכולם את הזכות להשפיע על תהליך לקיחת ההחלטות, וכאשר החלטות נקבלות רק ברעיון של רוב המצביעים, באפשרותם של האזרחים להיות חלק מהמערכת הפוליטית ולתרום לה השפעה חיובית.
בשיטת הדמוקרטיה לפי פט סלון, השלטון לא נמסר או ניתן על ידי ממסד השלטון לציבור, כמו בשרגילי הדמוקרטיה הקיימים במדינות כמו קובה או סובית. למרות שברוב המדינות הדמוקרטיות בעולם העשיר, השלטון מונח על אזרחי המדינה, שיטת הדמוקרטיה של פט סלון חומה את זכות ההצבעה הציבורית לשלטון בביצועים המדויקים על ידי מנהיג הפוליטי.
ההמלצות החשובות ביותר מתוך הספר "סוצייט דמוקרסיה"
מאת פט סלואן:
הספר "סוצייט דמוקרסיה" הוא כתב-עת רב-רמה שחושף את השקפת עולמם של האוכלוסיות המרדניות במדינות הרוסיות. הנה 3 עקרונות חשובים שעלו לידי ביטוי בספר:
- אנשי מפתח – הפוליטיקאים המרכזיים של המדינות הרמות ופעולותיהם.
- מערכת חינוך – ההשקפה האידיאולוגית שמועברת דרך החינוך והלימוד במדינה.
- מערכת כלכלית - השיטות המומחיות של המדינה והשלטונות הכלכליים.
קריטיקה והצעות לשיפור המודל הסוצייטי הדמוקרטי
לפי Pat Sloan, המודל הסוצייטי הדמוקרטי מעורר רב של ספקות וביקורת. אחת הבעיות המרכזיות במודל זה היא החסינות של השלטון המרכזי, שמקשה על זכויות האזרחים ומונע תהליכים דמוקרטיים אמיתיים. דמוקרטיה אמיתית אמורה להעניק כוח לאזרחים ולא לבובות המבצעים את רצונם של השלטון המרכזי.
כדי לשפר את המודל הסוצייטי הדמוקרטי, יש צורך בשיפורים חשובים ורדיקליים. כמה הצעות לשיפור כוללות:
- שחרור כלכלי ופוליטי מלא לאזרחים
- הקמת מערכת אוצר חופשית ומוחלטת
- עידוד ויזמות ויחס שוויון
השוואת המציאות הפוליטית לתיאוריית הדמוקרטיה של פט סלון
התיאוריה של פט סלון על דמוקרטיה מתייחסת למערכת פוליטית בה המציאות היא הפוך מהמושג הקונבנציונלי של דמוקרטיה. לפי סלון, השלטון במדינה דמוקרטית נאמן באמת רק למעמדי קרבה ספציפיים ולא לרוב האוכלוסייה. מהמבט הסובייטי של סלון, דמוקרטיה היא דבר שנוגע לא רק בבחירות וליברליזם, אלא בתהליכים מורכבים יותר שבעצם חוסמים את זכויות האדם והדמוקרטיה עצמה.
בהשוואה למציאות הפוליטית בעידן המודרני, ניתן לראות כיצד המערכת הפוליטית מתרחשת כהלכה בריאות בישראל ובעולם. הדמוקרטיה בישראל נתמכת על ידי צדק חברתי ותפוקתי, והיא מצליחה לשמור על מערכת פוליטית וחברתית המשמעותית לחירות ולזכויות האדם. לעומת זאת, במדינות שבהם נראית דמוקרטיה של פט סלון, ישנה כתובת תמידית של ממשלה והנהגה פוליטית המובילה, ללא רוב האוכלוסייה. נראה כי המציאות הפוליטית נטויה לצד אחד, תוך צמצום זכויותיהם של האזרחים.
הרעיונות המרכזיים במטרה להבין את מודל הדמוקרטיה הסוצייטי
המודל הדמוקרטי הסוצייטי הוא מערכת של ממשל מבוססת על המלכות הסוציאליסטית, המשלבת אלמנטים של דמוקרטיה ושל פלוטוקרטיה. במקרה זה, הצבא חייב להישאר נאמן למטרותיו של המדינה, תרומתו לפקיד פיכוח הסוחר עשויה להיות מקסימלית. כחול לבן ירוק, המדינה צריכה להתממשק לכל עוגיית פלונטרי, חבר כנסת המתנגדת באופן קריטי, כי רק כך תיתכן השיטה.
חשוב לשים לב לכך שהדמוקרטיה הסוצייטית לא תמיד יכולה להתקיים בצורה מושלמת, ולכן חשוב לדייק בבדיקת איכסונים, בחקירות, ובמדידת טמפרטורות. את כל זה לצד פיפעות וקשרים מיוחדים. אם כן, יש להבדיל בין המטרה לאמצעים בשביל הצלחת התוצאה, המזחית מרשימה בטיימס או בדואר.
השפעת ההקשר ההיסטורי על יישום הדמוקרטיה הסוצייטית
ההקשר ההיסטורי משפיע בצורה עמוקה על יישום הדמוקרטיה הסוצייטית בתקופת הברות. בראש הממשלה תמיד הועברת רשימה של חברי המפלגה השלטת והחליטה המרכזית הייתה אצלם, מה שאילו המו"מ והרצון לסוחר שנובע מההסכמים הנסתרים והציבוריים שנעשו זכויות החלטה לאוכלוסייה כולה.
בנוסף, ההקשר ההיסטורי של המדינה יכול לשפות בחופש הביטוי של האזרחים וביכולתם להשפיע על התהליכים ההחלטיים במדינה. בשלב מאוחר יותר בהיסטוריה של רוסיה, רואים המון ניסיונות להשיג דמוקרטיה רבות לא לעולם אישרו.
הפונקציה של העיתונאות בממשל הדמוקרטי על פי פט סלון
בעיתונאות בממשל הדמוקרטי נכללות תפקידים מרכזיים וחשובים בקידום הדמוקרטיה ושיח ציבורי במדינה. פט סלון, המפתח המוביל בדמוקרטיה המוֹעֶשֶֶׁת, מודגיש את החשיבות של העיתונאות בשימור וקידום השקפת החיים הדמוקרטית של כל עם.
עיתונאות איכותית יכולה לשמש ככלי לחידוש ההשקפה הציבורית והתרבותית, ולסייע בשימור הדמוקרטיה ובמניעת חלודה תרבותית. בנוסף, העיתונאות נגדירה תחושת מערכות הערכים של האזרחים ומובילה לדיון פומבי פתוח ועתיר להמחצה.
שאלות ותשובות
שאלה: מהו האופי של הדמוקרטיה הסובייטית שנתארה על ידי פט סלון?
תשובה: פט סלון מתאר במאמר שלו את הדמוקרטיה הסובייטית כמערכת שמיוחסת רבות לפרלמנט הציבורי, אך בעצם מבצעת בחלק גדול מהחלטותה באמצעות המערכת המרכזית.
שאלה: האם פט סלון מתייחס ליתרונות של הדמוקרטיה הסובייטית?
תשובה: פט סלון מתייחס במאמר שלו גם ליתרונות של הדמוקרטיה הסובייטית, טוען כי השיטה המרכזית מאפשרת לאזרחים להיות חלק מתהליך ההחלטה.
שאלה: האם פט סלון מבין במאמר שלו גם בחסרונות של הדמוקרטיה הסובייטית?
תשובה: פט סלון מבין ומתייחס גם לחסרונות של הדמוקרטיה הסובייטית, טוען כי השיטה המרכזית גורמת להתעללות ולחוסר שקיטות במערכת הפוליטית.
נקודות מרכזיות
אתם עכשיו ממועדון הקריאה שלנו, ואנו מקווים שנתתם לכם הרבה אור לחשוב על דמוקרטיה סובייטית באופן שונה. ספר "סובייט דמוקרטיה" מאת פט סלואן מאפשר לקוראים לחשוב מחדש על הדרך בה אנו מבינים את מושג הדמוקרטיה. מקווים שהצפייה במחקרים והקריאה תנצח להמביא אתכם למבט חדש ומעמיק על הנושא. תודה רבה שנשארתם איתנו ונתראה בחברת הספרים הבאה!
אני לא יודעת איך לראות את זה
דני כהן: אני מסכים, זה מאוד מעניין
מדהים! היסטוריה מעניינת על ידי פט סלון.
מדוע בקושי יודעים על פט סלון – "כי שהוא כה חשוד דמוקרטני סובביט"?
כל הכבוד לפט סלון על העבודה המדהימה בדמוקרטיה הסובייטית! אני מאוד מתרשמת.